🎖️🎖️🎖️🎖️🎖️ - Vi tester ZWILLING Tanrei 20cm Kokkekniv

13. mai 2025
🎖️🎖️🎖️🎖️🎖️ - Vi tester ZWILLING Tanrei 20cm Kokkekniv - Me & Max AS
ZWILLING Tanrei 20cm Kokkekniv

En kraftpakke av en kniv i håndterbar størrelse...


Lei av sløve kniver? Denne lille kraftpakken av en kniv har endret min oppfatning av kortere kokkekniver! ZWILLING har lenge vært kjent for sine kvalitetskniver, og Tanrei-serien er deres nyeste flaggskip.   

Tanrei-serien fra ZWILLING består av flere ulike typer kniver til ulik bruk, som vil kunne dekke de aller fleste behov på de aller fleste kjøkken. Serien omfatter kniver fra de mindre universalknivene med 10 og 14 cm blad, en santoku på 18 cm, en kokkekniv på 20 cm og en trancherkniv og en brødkniv på 23 cm.   

Knivene i Tanrei-serien har fått videreført mange av de gode kvalitetene til den tidligere Kramer-serien, men i et helt nytt designspråk. Tanrei-serien er en suveren kombinasjon av japansk håndverk og tysk ingeniørkunst. Produsert i Japan, med skaft i linen micarta, et vakkert, tapert blad kledd i rustfri høy-kontrast damaskstål med 100 lag og et eggstål med høy hardhet, som holder eggen skarp lenge. Alle disse elementene gir kniver med god balanse, enkelt vedlikehold og høy bruksverdi.   

Etter testen av Tanrei 14 cm kniven, som rett og slett blåste meg av banen, bestemte jeg meg for å teste kokkekniven fra samme serie, for å se om magien fra den lille kniven kunne leveres i større pakker. Kokkekniven ser nesten ut som om man har zoomet inn på den mindre kniven. Alt er litt større, litt tykkere, litt fyldigere og litt tyngre. Skaftet fyller hånden veldig fint og passer godt til størrelsen og vekten på bladet. Som med 14 centimeteren er det lagt mye kjærlighet i finishen på både bladet og skaftet, og overgangene mellom micartaskaftet og stålbolsteret er perfekt tilpasset. Bolsteret i stål, som er skråslipt mot bladet, balanserer kniven perfekt og gir en veldig god overgang hvis man benytter «kokkegrepet» på kniven. Zwilling har også på Tanrei-serien valgt å trekke hælen (det bakerste hjørnet på bladet mot skaftet) litt frem, noe som reduserer ufrivillige kutt i fingeren dramatisk. Et godt designvalg for tryggere bruk.   

Kniven var skarp rett ut av boksen, men som profesjonell knivsliper ga jeg også denne etter en ukes tid en god sliping med ca 12 grader slipevinkel på hver side. Jeg slipte kniven opp til #4000 korn (fin slipestein), og det oppdaterte eggstålet fra ZWILLING tok en helt fantastisk egg. FC63 er Zwillings betegnelse på eggstålet, som står for Fine Carbide og med en hardhet på 63 på Rockwellskalaen (HRC63). Dette er ett av de hardeste knivstålene jeg har sett i kommersielt produserte kniver.   

Jeg har vært vant til å bruke litt større kokkekniver på kjøkkenet og har vært litt skeptisk til kokkekniver under 24cm, men etter to uker intens testing av Tanrei 20cm kokkekniven har jeg lært at 20cm er mer enn nok for de aller, aller fleste oppgaver på kjøkkenet. Skaftet, som er litt tykkere enn vanlig på kniver av denne størrelsen, gir veldig godt grep og kontroll, og gir fremragende kraftoverføring fra hånden til bladet. Med smidd holk, et tapert blad som er tykkere ved skaftet og jevnt smalnende mot spissen, og med en vekt på 228 gram føles kniven veldig solid i hånden uten å føles tung. Den gir deg en følelse av å holde et verktøy som kan klare det meste på kjøkkenet, fra å hakke løk, urter og hvitløk til å skjære biff og bryte ned kylling og større fisk.   Etter slipingen har kniven beholdt skarpheten gjennom en uke med hard bruk i alt fra utbening av hel kylling, skjæring av ulike typer grønnsaker, hakking av løk og urter, og til skjæring av både rått og stekt biffkjøtt. Kniven er kraftig nok til å skjære større grønnsaker som kål, sellerirot og store gulrøtter, og samtidig har den en fin tupp som gjør finhakking av hvitløk og sjalottløk til en lek. Denne kokkekniven gjør alt like godt og ubesværet, og er en veldig god kandidat i spørsmålet «hvis jeg bare skulle ha én eneste kniv på kjøkkenet…».   

Jeg har på kort tid blitt veldig glad også i denne kniven, og bruker den i jevn rotasjon med 14 cm Tanrei-en på kjøkkenet. Disse to knivene fyller til sammen veldig mye av behovet for kniver i mitt kjøkken, men både santokuen og trancherkniven i Tanrei-serien står på ønskjerlisten, da jeg virkelig elsker skaftene og designet på disse knivene. Zwillings nye flaggskip synes å leve opp til ambisjonen om en japansk-produsert high-end knivserie for både den kresne hobbykokken og den profesjonelle. Ok, den er kostbar, men kvaliteten, designet og nivået på håndverk og materialer mener jeg rettferdiggjør prisnivået. Kjøkkenkniver blir ikke mye bedre enn dette.   

Det er enkelt, ja nesten umulig å gi ZWILLING Tanrai 20cm Kokkekniv noe annet enn toppkarakter. 5 av 5 stjerner fra meg!

Ting vi liker:

  • Eksepsjonell ytelse og design rettferdiggjør i stor grad den høye prisen på disse knivene   
  • Godt grep som gjør kniven trygg og enkel å kutte med   
  • Fantastisk balanse, som gjør kniven til en naturlig forlengelse av hånden    
  • Et vakkert blad med rustfri 100 lag damaskstål og et svært godt og hardt eggstål som gir enkelt vedlikehold over tid   
  • Skarp rett ut av esken og holder eggen godt, og med høyt potensiale for finsliping   Enda mer kraft og kontroll til de større oppgavene på kjøkkenet   
  • Lett å rengjøre

Ting å tenke på:

  • Høy prisklasse sammenlignet med mange andre kniver av samme størrelse   
  • Hardt eggstål som kan få brekkskader på eggen ved hard (mis)bruk   
  • Eksepsjonell ytelse kan føre til et ønske om å utvide med flere kniver fra Tanrei-serien,   
  • Skal, som alle kniver, ikke i oppvaskmaskin, da det vil kunne skade det vakre skaftet og ødelegge den fine eggen.
Samling av ZWILLING Tanrei kniver på en fjøll - Me & Max AS
Ta en kikk her...

Vakkert og funskjonelt

Knivbladet av en ZWILLING Tanrei kniv på en fjøll - Me & Max AS
Ta en kikk her...

Magisk stål

Håndtaket av en ZWILLING Tanrei kniv på en fjøll - Me & Max AS
Ta en kikk her...

Elegant håndverk

ZWILLING Tanrei kniv som kutter en lotus frukt på en fjøll - Me & Max AS
Ta en kikk her...

Lykken er...