En god opplevelse at bruke disse knivene i hverdagen...
Spectrum-serien er designet og produsert av Zwilling i Tyskland. Bladet, bolsteret og tangen er smidd i ett stykke, noe som gjør konstruksjonen svært solid. Knivene er på den tunge siden for størrelsen, men knivene er godt balanserte og ligger godt i hånden. Den store kokkekniven på 20 cm har en ganske vestlig/amerikansk profil, med en svakt buet rygg som møter en egg som buer kraftig opp mot spissen. Dette er en profil som både er god til filetering, hakking og generell skjæring.
Den lille kokkekniven På 14 cm har et vesentlig tynnere blad med en mer japansk profil, med en flat rygg som dropper ned mot spissen, og en jevnt buet egg fra hælen til spissen. Den har mage likhetstrekk med den langt mer kostbare kniven i Tanrei-serien. Dette er en profil som er perfekt til finarbeid, som lett utbening, hakking av urter og hvitløk. Sammen utgjør disse to knivene et veldig godt team på kjøkkenet.
Eggvinkelen er oppgitt til 25 grader og hardheten er oppgitt til moderate 55-58 på Rockwell-skalaen. Dette er i samme område som eksempelvis Victorinox sine proffkniver, og antyder at dette er kniver som er designet for ganske tøff bruk uten å chippe. Samtidig vil det bløtere stålet måtte slipes oftere, men det er lettere å slipe en kniv enn å måtte reparere eggen, så hvis du er redd for å skade eggen på knivene dine, så vil disse knivene gi deg mer ro i sjelen.
Skaftet er laget i jutearmert micarta, som gir godt grep, også når skaftet blir vått. Utseendet er ganske røft og industrielt, noe som vil passe veldig godt inn i mange nye kjøkken. Utformingen av skaftet føltes først litt kantete for min smak, men jeg lærte fort at særlig når skaftet blir vått eller glatt, så gir det profilerte skaftet god følelse av kontroll over bladet. Skaftet er naglet med tre kraftige nagler i rustfritt stål og med en logopin som midtre nagle. FIT & finish er meget god og forseggjort, med perfekte overganger mellom stål og skaftemateriale. Det skråslipte bolsteret understøtter «kokkegrepet» eller «Pinch grip» på knivene, hvis du foretrekker å holde kniven på den måten. Med dette grepet lander balansepunktet midt i hånden.
Selv om bladet på den store kniven er på den kraftige siden, så taperer det fint fra skaftet mot spissen og fra ryggen mot eggen. Dette er med på å gi kniven den gode, balanserte følelsen, men har du forelsket deg i følelsen av eleganse og letthet i Miyabi 5000-serien, så vil kanskje den store Spectrum-kniven føles litt brutal i starten. Jeg vendte meg imidlertid ganske raskt til dette, da balansen er så god som den er.
Knivene leveres i dobbel innpakning. Ytterst et papphylster med bilde og informasjon om kniven, og innerst er det en flott rød boks med Zwillinglogo. Knivene ligger godt i boksen, og gjør at knivene kan fraktes og lagres trygt i emballasjen. Boksene gjør seg også godt som gave, og ser eksklusive ut.
I bruk er knivene intuitive og uproblematiske. De er godt skarpe ut av boksen og har holdt eggen overraskende godt med tanke på den moderate hardheten i bladet. Mulig dette har noe med isherdingen av bladet, en prosess Zwilling har kalt Cryodur. Knivene var greie å holde skarpe med Zwilling sin egen knivsliper, som jeg har testet tidligere.
Den store kniven er kraftig nok til å bryte ned større ting som kylling, ribbe og hel fisk, mens den lille er fantastisk til grønnsaker, urter og til å bryte ned mindre enheter, som å utbene kyllinglår og filetere fisk.
Spectrumknivene synes å være kniver av sedvanlig Zwilling-kvalitet. Det vil si de er laget av gode materialer, med godt design og god holdbarhet. Dette er kniver som vil gjøre en super jobb både i et hjemmekjøkken og på et travelt restaurantkjøkken, og prisnivået gjør at du har råd til skikkelig gode kniver hjemme.
Her må det til en liten avveining ift hva som skal være utslagsgivende. Er det pris/performance så e r det 5 av 5 stjerner fra meg for ZWILLING Spectrum og ser vi på ZWILLING Spectrum kniven alene så er det 4 av 5 stjerner fra meg!
Ting vi liker:
- At knivene er solid bygget i kvalitetsmaterialer og har god balanse
- At prisnivået gir folk flest mulighet for å anskaffe gode kniver
- At Spectrumserien består av kniver for ethvert behov
- Den moderate herdingen gir robuste blader som tåler bruk
Ting å tenke på:
- Knivene er solid bygget og derfor på den tunge siden sammenlignet med high-end knivene til Zwilling
- Bladet har lavere hardhet enn de dyrere knivene fra Zwilling, noe som gjør at knivene må slipes oftere for å holde skarpheten.
- Noen kan reagere på de definerte kantene i skaftet